Python ile Mükellef Otomasyonu

Python ile Mükellef Otomasyonu

Python programlama dili ile dosya işlemleri kullanılarak otomasyon projesi yaptım.

Bir mali müşavir, sahip olduğu mükelleflerinin bilgilerini bu otomasyon programında tutmaktadır. Ayrıca bu mükelleflerin vergi hesaplama işlemleri de bu programda yapılmaktadır.

Vergi Hesaplama

Damga Vergisi :

Damga vergisi 144,40 TL olarak belirlenmiştir. Her ay düzenli olarak verilmelidir.

Muhtasar Beyanname:

Muhtasar Beyanname vergisi 230,70 TL olarak belirlenmiştir. Ancak İşyerinde çalışan bir işçi yoksa o işyeri muhtasar beyannameden muaf tutulacaktır.

Katma Değer Vergisi:

İş yerinin toplam gelirinin %18 kadarıdır. Ancak işyerinin geliri, giderinden düşük ise o işyeri katma değer vergisinden muaf tutulacaktır.

Geçici Vergi:

Geçici vergi sabittir ve her ay düzenli olarak verilmelidir. İşyerinin o ayki gelirinin %15 kadarıdır.

Yapı

Bu otomasyon programı bilgileri csv formatındaki dosyalarda saklamaktadır. Bu csv dosyaları arasında ilişkisel bir bağlantı vardır. Bu dosyalar arasındaki ilişkisel bağlantı Resim 1’deki gibidir.

diagram Resim 1

Programdaki bütün fonksiyonlar, main isimli bir temel fonksiyon üzerinden kontrol edilmektedir. Listeleme, ekleme, güncelleme, arama, silme ve vergi hesaplama işlemleri de ayrı ayrı fonksiyonlarda yapılmıştır.

Gereksinimler

Bu proje Python dili ile yazılmış olup, Python 3.11.2 sürümü kullanılmıştır. Sistemde Python 3.11.2 sürümünün kurulu olması gerekmektedir.

Gerekli modüller proje dizininde bulunan lib klasöründe verilmiştir. Lib klasörüne erişimin kaybedilmesi durumunda konsol ekranında aşağıdaki komutlar çalıştırılarak sisteme ilgili modüller yüklenmelidir.

$ pip install tabulate

Bu modül tabulate; csv dosyalarındaki verilerin konsol ekranında kullanıcıya düzenli bir şekilde ve tablo halinde sunulması için kullanılmıştır.

$ pip install prompt_toolkit

Bu modül prompt_toolkit; Kullanıcı konsol ekranında veri girerken, girdiği verileri otomatik olarak tamamlaması ve kullanıcıya öneriler sunulması için kullanılmıştır.

Download GitHub